Distanță: aprox. 34 km
Groapa Ruginoasă este o formațiune naturală impresionantă, cu un diametru de peste 600 de metri și o adâncime de aproximativ 100 de metri. Ea a fost formată prin eroziunea torentială intensă a depozitelor de cuarțit, feldspat și argilă roșie. Groapa se aseamănă cu o rană vie în trupul muntelui, iar procesul de eroziune continuă să aibă loc chiar și în prezent. Totuși, pe o parte a gropii, vegetația a început să crească din cauza pantei mai liniștite.
Între versanții gropii, s-au format văi foarte înguste care conferă un aspect de canion fundului torentului. La precipitații, apa se scurge prin groapă în torent, contribuind astfel la dezvoltarea acestuia. Interiorul gropii este împărțit în patru sectoare mari, despărțite de versanți înguști și ascuțiți ca lama. Suprafața pe care o acoperă groapa este de aproape 20 de hectare, iar volumul de material erodat pe parcursul timpului se estimează la aproximativ 7 milioane de metri cubi.
Această formațiune naturală remarcabilă se află la altitudinea de aproximativ 1400 de metri în Muntii Pădurea Craiului, la sud-est de Munții Bihor. Pereții înclinați ai gropii, împreună cu muchiile ascuțite, converg spre centrul său, unde se află vâlcelul Valea Seacă, cu sectoare de chei ce pot fi parcurse doar de alpiniști. Dincolo de groapă, la o distanță de aproximativ 4 kilometri, se află Poiana Florilor, iar pereții albi vizibili în depărtare sunt Pietrele Galbenei.
Datorită unicității sale, peisajul din Groapa Ruginoasă este protejat prin lege, fiind inclus într-o rezervație naturală de tip geologic de interes național, situată în partea sud-estică a județului Bihor, pe teritoriul administrativ al comunei Pietroasa. Această zonă face parte din Parcul Natural Apuseni și este o destinație turistică populară pentru iubitorii de natură și aventură.