Distanță: aprox. 24 km

Peștera Scărișoara, cunoscută și sub numele de Ghețarul de la Scărișoara, este adăpostul celui mai mare ghețar subteran din România. Numele său provine de la comuna Scărișoara, situată la 16 km distanță, de care aparținea administrativ când a fost denumit astfel. În prezent, peștera se află în comuna Gârda de Sus, județul Alba.

Intrarea în Ghețarul de la Scărișoara se face prin intermediul unui impresionant aven, a cărui gură are un diametru de 60 m și se deschide în pădurea de pe marginea platoului. O potecă îngustă săpată în stâncă și câteva scări metalice ancorate în pereți ajută la coborârea celor 48 m cât măsoară adâncimea avenului. Pe fundul acestuia, un strat gros de zăpadă se păstrează pe tot parcursul anului. Aici se ajunge în Sala Mare printr-un impresionant portal care măsoară 24 m în lățime și 17 m înălțime.

Topografia Ghețarului de la Scărișoara este simplă, deoarece peștera reprezintă o singură încăpere cu o dezvoltare totală de 700 m. În centrul acesteia se află un imens bloc de gheață, cu un volum de 80.000 m3, care a existat în peșteră timp de peste 4.000 de ani. Fața superioară a blocului, cu o suprafață de 3.000 m2, formează podeaua Sălii Mari. În partea dreaptă a acesteia, planșeul se frânge într-un tobogan abrupt de gheață, care duce către o zonă denumită Biserica. Aici sunt primele formațiuni stalagmitice de gheață. Această zonă este destinată turiștilor, restul fiind rezervație științifică, împărțită în două sectoare distincte.

În partea dreaptă a intrării se află Rezervația Mică, la care se poate ajunge prin coborârea unei verticali de 15 m în rimaia dintre stâncă și gheață. În partea stângă se află Rezervația Mare, către care se coboară o verticală de 20 m, la baza căreia galeria continuă puternic descendentă. Aceasta este Galeria Maxim Pop. În ambele rezervații, lângă ghețar, apar stalagmite de gheață, dintre care unele există permanent, în timp ce altele se topește în cursul verii, dar se reconstituie în forme asemănătoare în lunile de iarnă.